Rafael dos Anjos ve vyčerpávajícím zápase donutil Leeho odklepat

Rafael dos Anjos ve vyčerpávajícím zápase donutil Leeho odklepat zdroj: Profimedia

Tvrdý zápas skončil výhrou Brazilce.

Finále UFC Fight Night z Rochesteru nabídlo skvělý zápas, který museli ocenit všichni znalci MMA. Jak jsme již psali, Rafael dos Anjos, alias RDA mívá potíže s wrestlery, kteří jej tlačí na klec a nedovolí mu přejít do jeho ofenzivního presinku. Kevin Lee, který zažíval debut ve welterové váze, přesně tohle dělal. Po počáteční přestřelce se tempo zápasu usadilo na jednom vzorci. Lee, který byl mnohem mohutnější, tlačil dos Anjose na klec a snažil se jej vyčerpat a zničit podobným způsobem, jako to dokázal Kamaru Usman.

Jenže, RDA byl tentokrát připravený. Výsledkem byla neutuchající, vyčerpávající bitva. Potvrdil to i Leeho trenér v pauze po třetím kole, kdy první věc, kterou na svého svěřence zařval bylo „tohle je válka o to, kdo vydrží“. Lee byl zřetelně silnější a dokázal dos Anjose natlačit na klec, ale ten zde v klinči zasypával Američana koleny a hrozil armbary nebo naskočenou gilotinou. RDA jako by chtěl splnit své přání konečně někoho v UFC porazit submisí zkoušel řadu útoků na krk a ruce.

Kola běžela a oba borci jeli v neutuchajícím tempu. Ačkoliv první tři kola dali sudí RDA, byla velmi těsná a sotva by se někdo zlobil, kdyby některé přisoudili Leemu. Nicméně, bylo vidět, že Američanova váha ve svalech si bere velkou daň na kondici. S každým kolem vypadal unavenější, zatímco RDA připomínal stvoření z vydělané kůže natažené přes dřevěnou kostru. Nezpomaloval, jeho kopy Leeho zasahovaly se stejnou silou a občasný direkt víc a víc poznamenával Američanovu tvář.

Zápas nakonec dos Anjosovi vyhrálo jeho brilantní jiu-jitsu. Nejprve v situacích, kdy jej několikrát Lee dostal do defenzivní pozice. RDA skvěle zvládl přechody z nebezpečné situace, což už vyčerpaného Leeho muselo frustrovat. Ve čtvrtém kole pak přišel šachmat. Další nepovedený takedown, RDA převzal iniciativu a Lee za pár sekund musel odklepat skvěle nasazenému arm trianglu.

Pár postřehů:

-         Lee je ve welteru opravdu masivní. RDA působil ještě menší než obvykle a chvíli to vypadalo, že Američan jej dokáže vypnout v prvním kole jen svou silou.

-         Nabraná svalová hmota ale rychle pálí energii, a nakonec to byl šlachovitý RDA, který měl mnohem víc sil.

-         Pro Leeho jde o třetí porážku ve čtyřech zápasech. Jde o skvělého bojovníka, ale je zjevné, že musí ve své přípravě něco změnit.

-         Rafael dos Anjos takto uhájil svou pozici trojky ve welteru a tato výhra mu rozhodně pomůže v diskusích o dalším pokusu o titul. Ten ale drží Usman a nezdá se, že by RDA mohl „Nigerijskou noční můru“ zdolat.

-         Podle vlastních slov se ale měl RDA v minulých měsících utkat s Conorem McGregorem o dočasný titul ve welteru, ale nakonec z toho sešlo. Vzhledem k tomu, že se oba měli utkat před lety o titul v lehké váze je tohle atraktivní možnost.

Výsledky zbytku velmi zábavného večera si můžete přečíst zde a my se k nim ještě v krátké analýze vrátíme.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články